fbpx
Меню Затваряне

10 предимства на четенето: Защо трябва да четете всеки ден ?


Кога за последен път прочетохте книга или значима статия в списанието? Вашите ежедневни навици за четене са съсредоточени върху туитове, статуси във Facebook или указанията на пакета с овесени ядки?

Ако сте един от безбройните хора, които нямат навика да четат редовно, може би изпускате нещо.

Четенето има много предимства и ето 10 ползи от четенето, които да ви мотивират да започнете да четете.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е knowledge-1052010_1920-1024x768.jpg

1. Стимулиране на ума

Проучванията показват, че ако останеш психически стимулиран може да забави прогреса на (или дори може да предотврати) болестта на Алцхаймер и деменция, тъй като поддържането на мозъка активен и ангажиран го предотвратява от загубата на способност.

Подобно на всеки друг мускул в тялото, мозъкът се нуждае от упражнения, за да го поддържат силен и здрав, така че фразата „използвай го или го загуби“ е особено подходяща, когато се отнася до ума. Реденето на пъзели и играене на игри като шах също се оказа полезно при когнитивното стимулиране.

2. Намаляване на стреса

Без значение колко стрес имате в работата си, в личните си отношения или в безброй други проблеми, с които се сблъсквате в ежедневието, всичко това просто се изплъзва, когато се потопите в страхотна история. Добре написаният роман може да ви пренесе в други сфери, докато ангажираща статия ще ви разсее и ще ви задържи в настоящия момент, позволявайки на напрежението да се оттегли и да успеете да се отпуснете.

3. Познания

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е blur-1283865_1920-1024x681.jpg

Всичко, което четете, изпълва главата ви с нови частици информация и никога не се знае кога може да ви е полезно. Колкото повече знания имате, толкова по-добре подготвени сте за справяне с всяко предизвикателство, с което някога ще се сблъскате.

Освен това, ето ви малка тема за размисъл: ако някога се окажете в тежко положение, не забравяйте, че въпреки че може да загубите всичко останало – работата си, имуществото си, парите си, дори здравето си – знанията никога не могат да ви бъдат отнети.

4. Разширяване на речника

Това се отнася за горната тема:

Колкото повече четете, с толкова повече думи се сблъсквате и те неизбежно ще проникнат в ежедневния Ви речник. Да можем да говорим добре и да се изразяваме ясно е от голяма помощ във всяка професия, а знанието, че можем да говорим с висшестоящи с увереност в себе си, може да бъде огромен тласък за самочувствието ни.

Четенето на книги също е от жизненоважно значение за изучаването на нови езици, тъй като чужденците се сблъскват с думи, използвани в контекста, което ще подобри тяхната собствена плавност на говорене и писане.

5. Подобряване на паметта

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е book-863418_1920-1024x640.jpg

Когато четете книга, трябва да запомните набор от герои, техния произход, амбиции, история и нюанси, както и различните под-сюжети, които преплитат пътя си във всяка история. Това са много неща за запомняне, но мозъците са невероятно и могат да ги запомнят с относителна лекота.

Достатъчно е удивително, но всеки нов спомен, който създавате, създава нови синапси (мозъчни пътища) и укрепва съществуващите, което спомага за краткосрочното възпроизвеждане на паметта, както и за стабилизиране на настроенията. Колко готино, нали?

6. По-силни умения за аналитично мислене

Прочитали ли сте някога невероятен мистериозен роман и сами да сте го разгадали преди да завършите книгата? Ако е така, успяхте да активирате критичното и аналитично мислене, като вземете под внимание всички предоставени подробности и ги подредите, за да определите „коя не е“.

Същата способност за анализ на детайли също е полезна, когато става въпрос за критикуване на сюжета; определяне дали това е добре написано произведение, дали героите са били правилно разработени, дали сюжетната линия е протичала гладко и т.н.

Ако някога ви се наложи да обсъдите книгата с други хора, ще можете да изложите ясно своите мнения, тъй като сте отделили време да разгледате наистина всички свързани аспекти.

7. Подобрен фокус и концентрация

В нашия луд по интернет свят вниманието се привлича едновременно в милион различни посоки, докато ежедневно изпълняваме много задачи.

За един 5-минутен интервал обикновеният човек ще разпредели времето си между работа по дадена задача, проверка на имейл, чат с няколко души (чрез gchat, skype и т.н.), следене на Twitter, наблюдение на смартфона си, и взаимодействие с колеги. Подобно поведение води до повишаване на нивата на стрес и намалява производителността ни.

Когато четете книга, цялото ви внимание е съсредоточено върху историята – останалият свят просто отпада и можете да се потопите във всеки фин детайл, който поглъщате.

Опитайте да четете 15-20 минути преди работа (т.е. на сутрешното пътуване, ако пътувате с обществен транспорт) и ще бъдете изненадани колко по-фокусирани сте, след като стигнете до офиса.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е book-2178586_1920-1024x683.jpg

8. По-добри умения за писане

Това върви ръка за ръка с обогатяването на вашия речник:

Вниманието ни върху добре написани произведения има забележим ефект върху собственото ни писане, тъй като спазването на ритъма, плавността и стиловете на писане на други автори неизменно ще повлияе на собствената ни работа.

По същия начин, по който музикантите влияят един на друг и художниците използват техники, установени от предишни майстори, така и писателите се учат как да създават проза, като четат произведенията на други.

9. Спокойствие

В допълнение към релаксацията, която съпътства четенето на добра книга, възможно е темата, за която четете, да доведе до огромен вътрешен мир и спокойствие.

Четенето на духовни текстове може да понижи кръвното налягане и да предизвика огромно чувство на спокойствие, докато четенето на книги за самопомощ е доказано, че помага на хората, страдащи от определени разстройства на настроението и леки психични заболявания.

10. Безплатно забавление

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е boy-2604853_1920-1024x683.jpg

Въпреки че много от нас обичат да купуват книги, за да можем да ги подчертаваме или оставяме коментари и дори да сгъваме страници за бъдеща справка, те могат да бъдат доста скъпи.

За нискобюджетни развлечения можете да посетите местната библиотека и да се насладите на славата на безбройните томове, налични там безплатно. Библиотеките имат книги по всяка тема, които можете да си представите, и тъй като те въртят запасите си и постоянно получават нови книги, никога няма да останете без материали за четене.

Ако случайно живеете в район, който няма местна библиотека, или ако сте с увредена мобилност и не можете лесно да стигнете до такава, повечето библиотеки разполагат с книгите си във формат PDF или ePub, за да можете да ги четете на вашия електронен четец, iPad или на екрана на вашия компютър.

Ако пък обичате мириса и допира на една истинска стара класическа книга, може да проверите какво предлага АнтикГраф в каталога си на достъпни  цени.

Има жанрове за четене за всеки грамотен човек на планетата и дали вашите вкусове се крият в класическата литература, поезия, модни списания, биографии, религиозни текстове, книги за младежи, ръководства за самопомощ, любовни романи, има за всекиго по нещо, за да задоволи любопитството и въображението ви.

Отдалечете се от компютъра си за малко, отворете книга и преизпълнете душата си с вдъхновение за малко.

*Оригинален текст C.Winter